İş Görüşmesine Giderken Dikkat Edilecek Hususlar
İş görüşmesine giden herkes korkuya kapılır, ama siz bu korkuyu aşın, çünkü Siz Today&Tomorrow’un sizin için hazırladığı aşağıdaki önemli bilgileri okuyacak ve kendinizi sahneye çıkmaya hazır hissedeceksiniz..
Bizim görevimiz size kapıyı aralamaktır, aralanan kapıdan içeri girmenin yolu ise başarılı bir görüşmeden geçmektedir. Görüşme öncesi karşılaşabileceğiniz ortam ve durumları göz önünde bulundurmak ve söz konusu durumlarda kendinizi daha rahat hissetmeniz amacıyla kısa bir hazırlık yapmanızda gerekirse ayna karşısında prova yapmanızda fayda vardır.
Randevu saatinden en az 10 dakika önce görüşme yerinde olup, kendinizi görüşmeye hazırlayın. Görüşmeye yeterli zaman ayırın (1 saate kadar)
İlk izlenim önemlidir. Temiz ve şık bir kıyafet giymeye dikkat edin (erkekler sakal traşını yapmış olarak, takım elbise ve kravat , kadınlar etek-ceket/pantalon-ceket giymeli, ses çıkaran takılar takmaktan, yırtmaçlı, mini ya da dar etekler, açılan bluzlar giymekten kaçının)
Görüşmeye gittiğiniz şirkette sizi karşılayan sekreter ya da asistanı güleryüzle selamlayın. Çünkü görüşeceğiniz yöneticiye sizin hakkınızda olumlu-olumsuz yorum yapabileceğini unutmayın.
Görgü kurallarına uymaya dikkat edin (içeri girince görüşeceğiniz kişinin ismini biliyorsanız ismi ile selamlayıp elini kuvvetli ve güvenli şekilde sıkın, ses tonunuzu ayarlayın)
Görüşme süresince cep telefonunuzun kapalı olmasına dikkat ediniz.
Görüşme sırasında yere ya da tavana bakmayın. Kaçamak bakışlar olumlu izlenim bırakmaz, göz teması kurmayan bir kişi güven uyandırmaz.
Mülakat sırasında eski çalıştığınız işyerlerini ASLA kötülemeyin, şirkete özgü özel bilgileri ASLA anlatmayın.
İşten ayırlma gerekçelerinde, ‘hakkımı vermediler, sözlerini tutmadılar.. ‘ gibi cümleler kullanmayın.
Eğer karşı taraf konuşmaya başlamaz ise,"müsadenizle ben size kısaca eğitimimden ve iş deneyimlerimden bahsedeyim diyerek söze başlayın özet anlatın ve özellikle o şirkete sağlayabileceğiniz katkıları anlatın.
Görüşme sırasında başarılarınızdan bahsedin, yürüttüğünüz projeler, gönüllü talip olduğunuz projeler, sizin başlattığınız farklı işleri anlatın.
Satış pozisyonu için görüşüyorsanız, ASLA ama ASLA portföyüm var, portföyümü getiririm gibi cümleler kullanmayın. Çünkü herkes bilir ki, portföyünü getiren, yarın götürebilir. Şunu biliniz ki, eski işyerinde kazanılan müşteriler artık oranındır. Siz yeni şirkete tecrübe, bilgi ve yetkinliklerinizi götürüyorsunuz.
Şirket sizinle çalışmaya karar vermeden önce sizi iyi tanımak için nasıl sorular soruyorsa, sizin de şirketi tanımak için sorular sormak hakkınızdır, kibar bir şekilde sorularınızı sorun, gerekirse kendinize notlar alın.
İş, teklif aşamasına gelmeden önce ücret ve ek imkanlar hakkında soru sormamaya dikkat edin.
Eğer görüşmeye gittiğiniz tarihte zaten bir işyerinde çalışıyorsanız, size iş önerildiğinde, hemen işe başlarım gibi bir cümle kullanmayın. ‘Çalıştığım işyerini mağdur durumda bırakmak istemem, önce onlar ile konuşayım, size başlayacağım tarihi bilahere bildireyim’ deyin ve söz verdiğiniz tarihe kadar bildirin.
Görüşme bittikten sonra, teşekkür ederek, kendinize güvenli şekilde el sıkarak ayrılın.
Başarılar.......